Anii ‘20 – Rochia neagra sau the Little Black Dress
Daca am incepe numaratoarea cu anii ‘20, am aduce fara discutie in prim plan eterna rochie neagra sau “Little Black Dress”. Anul in care negrul a intrat oficial in moda, gratie lui Coco Chanel, a fost 1926. Pana atunci, negrul era asociat strict cu simbolistica doliului si a clerului, nefiind decent ca o femeie sa se afiseze in public purtand rochii negre in alte perioade decat doliul.
De altfel si doliul perioadei istorice precedente avea etapele sale si bineinteles “tonurile” de negru aferente. In prima faza, care dura doi ani, vaduva nu avea voie sa poarte decat negru. In urmatoarele noua luni ii era permis sa poarte matase neagra, pentru ca timp de trei luni sa i se dea voie sa accesorizeze tinuta neagra cu dantele, panglici sau bijuterii negre. Ultima etapa dura sase luni si in aceasta, femeilor li se permitea sa poarte rochii in tonuri neutre, nuantele de mov fiind cel mai favorizate.
Potrivit Wikipedia, cursul nefast al istoriei (Primul Razboi Mondial si Pandemia de Gripa Spaniola) a facut ca imaginea publica a femeii imbracate in negru sa devina ceva familiar, pregatind astfel terenul pentru rochia neagra – pana atunci simbol al mortii si perisabilitaitii, ca fashion trend nemuritor.
In acelasi timp, societatea cunostea o renastere paradoxala a statutului femeilor. Vorbim de perioada flappers, femei curajoase si deseori vazute ca indecente in raport cu morala restrictiva a societatii. Iar poate cea mai curajoasa dintre ele a fost Gabrielle “Coco” Chanel.
In 1926, Coco Chanel publica in revista Vogue o rochie neagra, simpla, scurta pana la nivelul genunchilor si fara maneci, decorata doar cu cateva linii diagonale. Vogue estima atunci ca rochia neagra va deveni “un fel de unfiroma pentru toate femeile”, fiind destinata oricarei categorii sociale.
De atunci, rochia neagra a traversat cu succes toate perioadele istoriei supravietuind razboaielor, stilurilor cultural artistice diferite si pozitiilor variate pe care societatea le-a avut legat de moda.
Cea mai celebra purtatoare a unei rochii negre e fara discutie Katherine Hepburn, in “Breakfast at Tiffany’s”. Rochia, creatie Givenchi s-a vandut in 2006, in cadrul unei licitatii organizate de Christie’s, cu suma de 807.000 de dolari, intrecand asteptarile organizatorilor.
Anii ‘40 – Panatlonii in moda feminina
Pantalonii inca mai reprezinta obiectul vestimentar ce ajuta la diferentierea intre sexe. Pana in secolul 19, pantalonii au fost exclusiv ai barbatilor, nefiind demn ca o femeie sa ii poarte. De altfel,pana in secolul 19, singura figura feminina notabila care si-a permis sa poarte pantaloni a fost Ioana d’Arc. Si stim cu totii ca a sfarsit arsa pe rug, ca eretica. Odata cu implicarea femeilor in activitatile sportive, pantalonii au patruns timid si in garderoba acestora. Potrivit Wikigender, acest lucru se intampla pentru prima oara in 1890, cand probabil mersul pe bicicleta a devenit popular si printre femei.
Primul designer care a creat pantaloni pentru femei a fost Paul Poiret care in 1913 a creat niste pantaloni largi, asa numitii pantaloni de harem. Coco Chanel a preluat ideea de panatloni, fiind ea insasi o adepta a purtarii acestora. In anii ‘ 40 doua staruri de cinema s-au remarcat purtand pantaloni, in ciuda tendintelor perioadei: Marlene Dietrich si Katherine Hepburn.
In ciuda manifestului pro pantaloni creat de acestea, chiar si in ziua de azi exista religii ce nu permit ca reprezentantele sexului rumos sa poarte pantaloni, Biblia interzicand ca femeile sa se imbrace in haine barbatesti. E vorba de evreii ortodocsi, catolicii traditionalisti, menonitii si penticostalii. Pe de alta parte, in China si tarile orientului indepartat, portul pantalonilor de catre femei e o practica consacrata, originara din cele mai vechi timpuri.
Anii ‘50 – Fusta creion
The Pencil Skirt sau fusta creion este creatia Christian Dior si simbolul universal al femeii sofisticate si stilate. Fusta creion e perfecta fie daca vorbim de business meeting-uri, fie daca e sa o purtam la cocktail-uri elegante.
Din punct de vedere istoric, fusta creion s-a intrezarit in momentul in care Hart Berg, prima femeie ce s-a alturat in zbor fratilor Wright si-a legat fusta cu o sfoara in jurul genunchilor pentru a nu i se ridica in bataia vantului.
Caracteristicile fustei creion sunt lungimea pana la nivelul genunchiului (uneori chiar sub genunchi), croiala dreapta sau conica si taietura plasata de regula la spate.
Jackie Kenedy a fost unul dintre fashion icon-urile care a popularizat aceasta piesa vestimentara eleganta. In contemporaneitate, poate cea mai celebra purtatoare este Victoria Beckham.
Avantajul fustei creion e ca purtata cum trebuie se pliaza pe toate tipurile de conformatii. Daca ai trupul perfect, fusta creion vine ca un ajutor in accentuarea formelor. Poarta o rochie dreapta, stramta ce se termina imediat sub genunchi, iar in partea de sus pentru un efect placut, o camasa sau un top voluminos. Femeile mai mici de statura pot opta pentru fuste creion care se termina deasupra genunchiului pentru ca efectul sa fie cel scontat. Cu niste dungi verticale efectul de alungire va fi amplificat.
Anii ‘60 – Fusta mini
Anii ‘60 si-au adus tributul in moda prin popularizarea fustei mini. Meritul ii apartine designer-ului Mary Quant, care detinea un magazin in centrul Londrei. Aceasta a inceput sa experimenteze lungimi din ce in ce mai reduse ale fustelor, in 1965 fusta mini facand primii pasi spre statutul de trend global.
De altfel, potrivit Wikipedia, fusta mini a ramas simbolul “Swinging London”, acea perioada de modificari culturale si sociale ce a caraterizat Londra in anii ‘60.
Cea mai celebra purtatoare de miniskirt a fost Jean Shrimpton un fashion icon al perioadei. Aceasta a starnit senzatie si o adevarata frenezie mondiala la un celebru eveniment monden (Melbourne Cup Carnival) cand s-a afisat cu o fusta deasupra genunchiului. Era prima aparitie publica oficiala a fustei mini. O aparitie socanta daca e sa tinem cont ca modelul britanic nu a purtat palaria si manusile blazon chiar si in ziua de azi pentru evenimentele mondene organizate sub “patronajul” Coroanei Britanice.
De atunci si pana in prezent, fusta mini si-a parcurs nestingherita drumul in istorie, ca simbol al feminitatii si sexualitatii. Fusta mini a fost manifestul feministelor si al girl power. Pentru prima data i istorie femeile au avurt curajul sa isi expuna o parte “sexuala” a trupului lor, fara a fi ostracizate de societate.
Anii ‘70 – Pantofii platforma
Pantofii platforma au reintrat in atentia modei in anii ‘70. Spun reintrat deoarece pantofii platforma erau utilizati inca din Grecia Antica de actori pentru a evidentia personajele mai importante din piesa de teatru. Celebrele si frumoasele curtezane venetiene purtau la randul lor asa ceva. Oamenii obsinuiti ai Evului Mediu purtau pantofi platforma, cu talpa foarte groasa pentru a se feri de murdaria de pe strazi. In Evul mediu, supranumit si The Dark Ages gradul de civilizatie era atat de redus, incat oamenii isi aruncau toata mizeria pe geam, in strada. Strazile deveneau astfel adevarate toalete, iar necesitatea pantofilor platforma era evidenta.
Platformele au intrat in mainstream in anii ‘70. Parerea mea proprie si personala e ca drogurile psihedelice au avut un cuvant greu de spus in design-ul acestora. In perioada respectiva, toata lumea, indiferent de sex si orientare sexuala purta platforme. Pantofii platforma erau purtati atat la munca cat si la discoteca. Trend-ul pantofilor platforma s-a mulat extrem de bine pe caracteristicile pop art, formele si culorile platformelor devenind de-a dreptul psihedelice.
Remember “Saturday Night Fever”? Purtatori celebri ai platfromelor au fost David Bowie, Elton John, Marilyn Manson, Kim Jong-Il si The Spice Girls.
Purtatul pantofilor platforma pune mari probleme de sanatate. Daca nu esti atent risti sa iti fracturezi cu usurinta gleznele, deoarece potrivit medicilor ortopezi, mersul nu este unul natural, creierul fiind privat de feed back-ul primit de la receptorii senzoriali din talpi. In felul acesta iti pierzi echilibrul.
Anii ‘80 – Jeansii
Tipic pentru anii ‘80 sunt coafurile exagerate gen cuib de pasari si umerii lati, gen jucator de fotbal american dar si jeansii. Aceasta piesa de vestimentatie, purtata initial de pescari, marinari si muncitori, a devenit populara printre adolescenti in anii ‘ 50. In acea perioada, nu toata lumea vedea cu ochi buni jeansii, existan persoane respinse pentru faptul ca purtau celebra piesa vestimentara. Potrivit revistei Glamour, anii ‘80 sunt de referinta pentru jeans, ca urmare a declaratie frumoasei Brooke Shields care in reclama pentru jeansii calvin klein a spus o fraza memorabila:: “You wanna know what comes between me and my Clavin’s? Nothing.”
Numele de blue jeans vine de la “bleu du Genoa” (albastru de Genova), dupa unul din locurile de fabricatie ale acestor pantaloni. In anii ‘ 60 moda jeansilor a fost revolutionata prin introducerea procedului “stone washed”, menit sa decoloreze o parte din material. In momentuld e fata, potrivit Wikipedia, jeansii reciclati sunt folositi ca material de izolat, in constructii.
Mai jos, celebra reclama in care Brooke Shields isi manifesta atractia fata de jeansi.
Anii ‘90 – stilul minimalist
Aceasta perioada a adus acalmie in moda prea supradimensionata a anilor ‘80. Dupa neon lights, lycra si culori electrizante, anii ‘ 90 au popularizat stilul minimalist. Sintagma “less is more” a devenit acum litera de lege in manualul oricarui fashion addict.